Me-time: overdreven gedoe of pure noodzaak?

BLOG
We moeten tegenwoordig veel. Een super toffe baan, een liefhebbende partner, schoon gepoetste kinderen, een opgeruimd huis, een fantastische relatie met je schoonmoeder, een nieuwe studie, gezond eten, gezellige kiekjes op sociale media, 2 keer per week sporten want tja die zwembandjes, borrelen met vrienden (op 1,5 meter afstand, ja ja rustig maar Mark), minimaal 1 bezoekje per week aan je ouders. En oh ja, als hekkensluiter: me-time, ofwel tijd voor jezelf.

We krijgen er jeuk van
Omdat me-time zo’n ontzettend jeukwoord is, én omdat het structureel onderaan ons to-do lijstje staat, schrappen we als eerste die mij-tijd. Want zeg nou zelf, tijd aan jezelf besteden en de rest van de wereld even flink in de kou laten staan is natuurlijk hartstikke egoïstisch. En niet nodig. En raar. En ongezellig. En gewoon om jeuk van te krijgen.

Jezelf met stip op nummer 1
En toch wijzen tal van psychologische onderzoeken uit dat een energiek, stabiel en fijn leven juist begint bij voldoende, exclusieve tijd voor jezelf. Jezelf met stip op nummer 1 zetten. En dus helemaal niet die hekken sluitende positie zou moeten hebben in jouw leven. Sterker nog, je hebt me-time fysiek en mentaal nodig. Zonder ga je dood. Nee, dat niet. Maar het is meer dan enkel een ‘nice-to-have. Het zorgt namelijk voor rust in je hoofd, het helpt je lichaam ontspannen, het laadt je op en voorkomt daardoor dat stress vat op je krijgt.

Me-time is meer dan dat toiletbezoekje
Is jouw enige me-time op een dag alleen die 2,7 minuten in stilte op de wc? Dan nodig ik je echt uit om dit eens iets uit te gaan breiden. Een paar tips die ik je hierbij meegeef:
1. Begin klein. Je hoeft niet direct een yogavakantie te boeken naar Ibiza. Een wandelingetje in de avondzon door de wijk is al best fijn.
2. Plan tijd voor jezelf in je agenda. Dat klinkt suf. Maar zeuren dat je een burn-out hebt gekregen, omdat je geen tijd voor jezelf had, is nog veel suffer.
3. Zorg dat je me-time een beetje waardevol voor je is. Want iedere dag 2 uur Netflixen met een zak chips en wijn (en vervolgens bijbehorend schuldgevoel over die chips en wijn), daar laadt je hoofd en lichaam niet echt van op jongens.

Ik ga nu even in de zon een kopje koffie drinken! Fijne dag!

Blogschrijver: Simone Lans
Als strategisch adviseur geeft zij advies op het gebied van vitaliteit, organisatieontwikkeling, dienstverlening, vastgoedontwikkeling en positionering