Iedere ochtend is een nieuw begin

Jep. Er was vannacht officieel een vrachtwagen(tje) over mij heen gereden. Of misschien had ik, al slapende, 15 glazen wijn achterover getikt vannacht? Hoe dan ook, de plicht roept. Eruit, eruit! Boterhammen moesten gesmeerd worden, kinderen gepoetst, eigen haar uit de knoop, likje verf op de toet, ontbijten en door naar school. Of haar magische steen nog in haar jaszak zat? Ja hoor schat, die zit er nog in. Loop je wel een beetje door?  Eenmaal op kantoor, direct een halve liter oploskoffie en eindelijk tijd voor mijn eigen stevige ontbijtje: die plakkerige krentenbol die al sinds eergisteren in mijn tas zat. Zo, klaar voor de werkdag….althans, zo’n 2 uur werken want dan was ik eigenlijk wel weer toe aan een dutje.

Zo zagen mijn ochtenden er voor lange tijd ongeveer uit. Oké, wellicht een beetje overdreven. Maar iedere ochtend bevatte minstens twee onderdelen van de zojuist beschreven situatie. Dat moest veranderen, wilde ik niet eindigen als zo’n uitgezakte, gare Barbapappa (ja, kennen we die nog?).

Ik kocht daarom het boek Morning Medicine  van Angelique Heijligers met de prachtige ondertitel ‘iedere ochtend is een nieuw begin’. Dat klonk hoopvol, aangezien iedere ochtend voor mij nu vooral voelde als een stukje dichter bij de dood. Hier was winst te halen!

Ze beschrijft in haar boek het belang van een ochtendritueel. Een ritueel om de dag te beginnen in rust, met een heldere geest en met alle aandacht voor jezelf, voordat je wordt meegetrokken in de waan van de dag. Haar ritueel is heel uitgebreid en helaas niet 1-op-1 te kopiëren voor velen van ons (sorry, maar ik woon niet kinderloos in het hippe LA, direct aan zee). Daarom besloot ik er vooral inspiratie uit te halen. Dit deel ik graag met je:

  • Sta iedere (werk)dag een half uurtje eerder op dan de rest van je gezinsleden, zodat je in rust en stilte lekker wakker kunt worden. Laat je telefoon en je agenda voor die dag nog even met rust.
  • Drink een groot glas water. Tijdens je slaap verlies je namelijk veel vocht. En vochttekort veroorzaakt overdag vermoeidheid, hoofdpijn en concentratieverlies.
  • Een paar eenvoudige stretchoefeningen zorgen al voor stimulatie van je bloedcirculatie. Hierdoor wordt zowel je hoofd als je lijf lekker wakker en ontstaat er energie.
  • Voed je zelf goed. Neem echt de tijd om voedzaam te ontbijten. Goede voeding is namelijk energie!

Met deze eenvoudige aanpak ging ik van een uitgebluste, geïrriteerde en hongerige dagstart, naar een start vanuit rust en met volle aandacht voor mijzelf. Best fijn! Ook voor jou eens het proberen waard?

Blogschrijver: Simone Lans
Als strategisch adviseur geeft zij advies op het gebied van vitaliteit, organisatieontwikkeling, dienstverlening, vastgoedontwikkeling en positionering