De kracht van gedachten: van treurnis naar trots

Ik ben een alleenstaande moeder en I’m f*** proud of it!

Dit is ook wel eens anders geweest. Toen ik een aantal jaar geleden ging scheiden, was mijn beeld van een alleenstaande moeder alles behalve iets om trots op te zijn. Ik voelde dat ik had gefaald. Een dikke onvoldoende voor mama Simone. In mijn gedachten zag ik mezelf al staan: maandagochtend in de regen, met vettig haar, in mijn trainingspak, voor de Aldi, om 10 blikken bonen te gaan halen voor mijn hongerige kindertjes. Ja, dat alleenstaande moederschap, dat was treurnis alom…

Hoe is dat gevoel van totale treurnis dan omgeslagen naar een gevoel trots, hoor ik je vragen. Althans, dat hoop ik, want daar wil ik je graag iets over vertellen. Door bewustwording van mijn gedachten. Even een kort lesje psychologie: gevoelens komen niet uit het niets opduiken. Niet? Nee. Ze worden gevormd door je gedachten. Hoe je denkt (een alleenstaande moeder is super zielig) bepaalt hoe je je voelt (treurig). En dat heeft weer effect op hoe je je gedraagt (10 blikken bonen kopen met vet haar, want tja zielig, mislukt, geen geld en geen shampoo). Verander je je gedachten, dan verander je je gevoel.

Ik werd mij bewust van mijn negatieve gedachten over het alleenstaand moederschap. En leerde dat niet alle gedachten die je hebt, waarheid zijn. Is het een feit dat alleenstaande moeders zo super zielig zijn? Hell no! Het zijn stuk voor stuk power vrouwen die iedere dag zorgen, werken, klussen, organiseren, delegeren, vechten en liefhebben. Wij zijn ware superhelden! Ik glimlach en voel kracht. Ik veranderde mijn negatieve gedachte naar een positieve gedachte en daarmee mijn gevoel van treurnis naar trots.

Je kunt niet bepalen wat je denkt. Gedachten komen de hele dag bij je op, zo werken onze hersenen nu eenmaal. Je kunt wél zelf bepalen welke gedachten je voor waar aanneemt en welke gedachten je voorbij laat glijden. En daarmee bepalen hoe je je voelt. Probeer maar eens!

Blogschrijver: Simone Lans
Als strategisch adviseur geeft zij advies op het gebied van vitaliteit, organisatieontwikkeling, dienstverlening, vastgoedontwikkeling en positionering